Vuonna 2017 suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle 3 058 808,95 euroa. Varoilla torjutaan ihmiskauppaa Suomessa ja maailman konfliktialueilla.
− Yhteisvastuun kymmenet tuhannet vapaaehtoiset ovat jälleen tehneet hienoa työtä. Auttamistyöhön kerättyjen eurojen lisäksi tärkeä tulos on piilossa olevan hädän näkyväksi tekeminen. Yhteisvastuuvaroin ihmiskaupan uhrien tunnistamista pystytään vahvistamaan ja ohjaamaan heitä avun ja tuen piiriin nopeammin, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo.
Suomessa yhteisvastuuvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Monika-Naiset liitto ry:n, Pakolaisneuvonta ry:n, Pro-tukipiste ry:n ja Rikosuhripäivystyksen kanssa. Keräysvaroin muun muassa kehitetään tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä, vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja, tarjotaan kriisiapua majoituksen, ruoan, hygienian ja vaatetuksen järjestämiseen, mahdollisuus tulkin käyttöön sekä matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa.
– Yhteisvastuukeräyksen tuotolla pystymme tarjoamaan mahdollisen ihmiskaupan uhreille konkreettista kriisiapua. Tiedon ja ohjauksen lisäksi voimme nyt tarvittaessa tarjota ruokaa, puhtaita vaatteita tai vaikkapa turvallisen nukkumapaikan seuraavaksi yöksi. Ensivaiheen kriisiavulla ja tehostetulla tuella edistetään sitä, että uhrit saavat tarvitsemansa avun ja suojan sekä rohkaistuvat ottamaan yhteyttä myös viranomaisiin. Yhteisvastuuvaroilla tulee olemaan huomattava merkitys ihmiskaupparikoksen uhrien tunnistamisessa ja oikeuksien toteutumisessa, Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo ja kiittää kaikkia lahjoittajia.
Keräyksen 2017 kansainvälisenä esimerkkikohteena olevassa Jordaniassa yhteisvastuuvaroin tuettavan avustustyön painopisteenä on työllistymistä tukeva koulutus, harrastusmahdollisuudet ja psykososiaalinen tuki noin 12−30-vuotiaille leireillä ja paikallisissa yhteisöissä asuville Syyrian pakolaisille. Kun pakolaisia autetaan rakentamaan elämäänsä uudelleen lähellä omaa kotiseutuaan, pienennetään samalla riskiä heidän joutumisestaan ihmiskaupan tai -salakuljetuksen uhreiksi.
– Erilaiset koulutusaktiviteetit ovat antaneet toivoa, palauttaneet nuorten innon oppia uutta ja tehneet heistä avoimempia ja sosiaalisempia, Za’atarin pakolaisleirissä asuva, Syyriasta Jordaniaan paennut 21-vuotias Fatima Hariri kertoo. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.
Keräystilitys luovutettiin 14.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyön ja katastrofiavun (60 %), Monika-Naiset liitto ry:n, Pakolaisneuvonta ry:n, Pro-tukipiste ry:n ja Rikosuhripäivystyksen (yhteensä 20 %), Kirkon diakoniarahaston (10 %) sekä seurakuntien diakoniatyön (10 %) kesken.