Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräyksen kotimaisen kumppanin HelsinkiMission School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä tunnistamaan ja vähentämään nuorten yksinäisyyttä sekä tarjoaa konkreettisia työkaluja yksinäisyyden käsittelemiseen. Ohjelma tekee yksinäisyyden vähentämisestä koko koulun yhteisen tavoitteen, jonka eteen toimitaan yhdessä.
School to belong -ohjelma on suunnattu yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille, ja sen tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä ja lisätä yhteisöllisyyttä. HelsinkiMissio toteuttaa ohjelmaa yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Ohjelma tarjoaa koulutusta koulujen henkilökunnalle, luentoja opiskelijoille ja vanhemmille sekä erilaisia materiaaleja ja tapahtumia, jotka auttavat yksinäisyyden vähentämisessä ja itsemyötätunnon parantamisessa.
Asiantuntija Panu Janhunen HelsinkiMissiosta korostaa tiedon lisäämisen merkitystä ja sitä, että yksinäisyysilmiö tulee tutuksi.
– On tärkeää, että kouluhenkilökunta tunnistaa yksinäisyyden paremmin ja osaa reagoida siihen. Yksinäisten nuorten kohdalla ohjelman tärkeä tavoite on yksinäisyyden stigman tai häpeän lievittäminen.
Panu Janhunen kertoo, että nuorten yksinäisyys on inhimillinen tunne, joka voi kohdata ketä tahansa. Hän korostaa, että vanhempien ja aikuisten tulisi olla aktiivisesti läsnä nuorten elämässä, vaikka nuori saattaisi torjua avun. Vanhempien tehtävänä on osoittaa välittämistä ja rakkautta sekä ohjata nuorta hakemaan apua tarvittaessa.
Päättyneenä lukuvuotena ohjelmassa oli mukana yli 100 oppilaitosta. Syksyllä alkoi ohjelman kolmas lukuvuosi, jolloin mukaan tuli lisää oppilaitoksia.
– Olemme saaneet ohjelmasta erittäin positiivista palautetta. Esimerkiksi 70 % opiskelijoista kertoi, että luentomme motivoivat heitä huolehtimaan toisten hyvinvoinnista. Vanhemmat ovat myös kiitelleet ohjelmaa ja sen vaikutuksia heidän lastensa hyvinvointiin, toteaa Janhunen.
Panu Janhunen painottaa vanhempien ja aikuisten tärkeää roolia nuorten elämässä.
– Heidän tukensa ja läsnäolonsa on olennaista nuorten hyvinvoinnille. On tärkeää, että nuoret tuntevat itsensä nähdyiksi ja kuulluiksi, ja että heillä on aikuisia, joihin he voivat luottaa.
Vanhemmat voivat tukea nuoria monin tavoin, erityisesti silloin, kun nuori kokee yksinäisyyttä. Panu Janhunen korostaa, että vanhempien tulisi olla aktiivisesti läsnä nuoren elämässä ja osoittaa, että he ovat nuorta varten.
Vanhemmat voivat myös ohjata nuorta hakemaan apua, jos yksinäisyys tuntuu ylivoimaiselta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi keskustelua ammattilaisen kanssa tai osallistumista erilaisiin yhteisöllisiin toimintoihin. School to belong -ohjelman vanhemmille suunnatuilla luennoilla ja tilaisuuksissa käsitellään nuorten yksinäisyyttä ja vanhempien roolia sen lievittämisessä.
– Näiden tilaisuuksien suosio on yllättänyt, mikä kertoo osaltaan siitä, että vanhemmat ovat kiinnostuneita tukemaan nuoriaan parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa Panu Janhunen.
Jos huomaat nuoren olevan yksinäinen, on tärkeää toimia herkästi ja empaattisesti. Tässä muutamia konkreettisia keinoja, joita voit käyttää:
- Keskustele avoimesti: Kysy nuorelta suoraan, miltä hänestä tuntuu ja onko hänellä ollut yksinäisyyden tunteita. On tärkeää, että nuori tuntee voivansa puhua avoimesti ilman pelkoa tuomitsemisesta.
- Osoita välittämistä: Näytä, että välität ja olet valmis kuuntelemaan. Ole aktiivisesti läsnä nuoren elämässä.
- Vähennä yksinäisyyden stigmaa: Kerro nuorelle, että yksinäisyys on inhimillinen tunne, joka voi kohdata ketä tahansa, ja siitä voi päästä eroon. Tämä voi auttaa lievittämään yksinäisyyden häpeää.
- Kannusta sosiaaliseen toimintaan: Rohkaise nuorta osallistumaan erilaisiin harrastuksiin, kerhoihin tai vapaaehtoistoimintaan, joissa hän voi kohdata uusia ihmisiä ja luoda ystävyyssuhteita.
- Ohjaa ammattilaisen luo: Jos yksinäisyys tuntuu ylivoimaiselta, ohjaa nuori hakemaan apua ammattilaiselta, kuten koulukuraattorilta, psykologilta tai nuorisotyöntekijältä.
- Yhteisvastuuhenki: Kannusta nuorta katsomaan ympärilleen ja huomaamaan, että hän ei ole yksin. Yhteisöllisyyden ja toisten tukemisen korostaminen voi auttaa vähentämään yksinäisyyden tunteita.