Kirkon Ulkomaanavun kehityspäällikkö Edison Munene: Nuorissa on paljon potentiaalia

Kirkon Ulkomaanavun kehityspäällikkö Edison Munene: Nuorissa on paljon potentiaalia

Kirkon Ulkomaanapu on Yhteisvastuukeräyksen pysyvä kumppani, jonka katastrofirahaston ja kehitysyhteistyöhankkeiden kautta keräysvaroilla autetaan nuoria maailman kriisialueilla. Vuonna 2025 Yhteisvastuukeräyksen kansainvälisen avun esimerkkikohde on Keski-Afrikan tasavalta, joka lukeutuu maailman hauraimpiin ja köyhimpiin maihin. Siellä työskentelee Kirkon Ulkomaanavun kehityspäällikkö Edison Munene, joka korostaa, että maan nuorissa on valtavasti potentiaalia.

Nuoret ovat Keski-Afrikan tasavallan suurin väestönosa – noin 60 % väestöstä on alle 25-vuotiaita. Maan syntyvyysluvut ovat korkeat, joten nuorten osuus kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Munene kertoo, että nuorilla ei ole maassa parhaita mahdollisia olosuhteita täyden potentiaalinsa saavuttamiseen. Keski-Afrikan tasavallassa valtaosa ihmisistä elää äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella, ja pitkään jatkuneet levottomuudet ja etniset konfliktit ovat haitanneet maan kehitystä. Vuonna 2013 syttynyt sisällissota ajoi valtavan määrän ihmisiä pakolaisuuteen.

Munene kuvaileekin, että hän kohtaa työssään monenlaisia haasteita – maan infrastruktuuri on heikkoa, turvallisuustilanne epävakaa ja byrokratia monimutkaista. Esimerkiksi kapinallisten hallinnoimille alueille on vaikeaa toimittaa koulutusmateriaaleja, vaikkei KUA asetukaan konfliktin kummallekaan puolelle. ”Yhteisöjen saavuttaminen on tärkeää haasteista huolimatta”, Munene toteaa.

Koulutus on kaiken perusta

Munenen mukaan koulutus on avain nuorten unelmien, toimijuuden ja tulevaisuususkon vahvistamiseen. Konfliktit ja turvattomuus ovat sulkeneet Keski-Afrikan tasavallan kouluja ja vaikuttaneet muutenkin koulutusmahdollisuuksiin. Opettajistakin on pulaa, sillä heille ei ole aina mahdollisuutta maksaa riittävää palkkaa, koulutettuja opettajia ei ole riittävästi eivätkä kaikki opettajat halua työskennellä turvattomilla alueilla. Kirkon Ulkomaanapu tukee koulutuksen laatua ja saatavuutta esimerkiksi tarjoamalla koulutusta ihmisille, jotka haluavat työskennellä opettajina.

”Koulutus on avain, se on kaiken perusta nuorille ihmisille.”

Yhteisvastuukeräyksen dokumenteissa esiintyvät Jordan ja Soureya ovat Munenen mukaan hyviä esimerkkejä siitä toivosta ja uusista mahdollisuuksista, joita nuorilla Keski-Afrikan tasavallassa on. ”Nämä kaksi nuorta päättivät jatkaa koulussa siitä, mihin olivat jääneet. Heillä oli kaikki syy ja mahdollisuus luovuttaa ja keskittyä vain perhe-elämään, mutta silti he jatkoivat koulunkäyntiä menetetyistä vuosista huolimatta.”

Rauhantyö tuo eri yhteisöjä ja uskontoja edustavia ihmisiä yhteen

Koulutuksen tukemisen lisäksi Kirkon Ulkomaanapu auttaa Keski-Afrikan tasavallan yhteisöjä takaisin jaloilleen tukemalla rauhantyötä ja toimeentuloa. ”Kirkon Ulkomaanapu tekee rauhantyötä, jotta ihmiset eri yhteisöistä ja uskonnoista pääsisivät dialogiin ja rauhanomaiseen yhteiseloon”, Munene kertoo. Konkreettinen rauhantyön toimintamuoto ovat nuorten kerhot, jotka antavat nuorille mahdollisuuden edistää rauhaa ja keskustella siitä vertaistensa kanssa. Nuorten kerhoista sanoma ja ymmärrys rauhasta ja muista teemoista leviää laajemmalle yhteisöön ja lisää toivoa.

Keski-Afrikan tasavallassa suurella osalla nuorista ei ole syntymätodistusta eikä henkilötunnusta. Tämä yhdessä köyhyyden kanssa tekee heistä erityisen haavoittuvia hyväksikäytölle, ja heitä värvätään väkivallan ja konfliktien osapuoliksi. Kirkon Ulkomaanapu tekee töitä, jotta nuoret saisivat itseään koskevat tarpeelliset dokumentit, ja pääsisivät siten vaikuttamaan tulevaisuuteensa esimerkiksi vaaleissa äänestäjinä ja ehdokkaina.

Pienelläkin avulla on suuri merkitys

Edison Munene on työssään nähnyt, kuinka pienilläkin teoilla ja avulla saadaan aikaan muutosta. Kun koulutetaan enemmän opettajia ja tarjotaan parempia koulutusmahdollisuuksia nuorille, hyvät vaikutukset kertautuvat nopeasti. Rohkaisevaa on sekin, että Keski-Afrikan tasavallan paikalliset ja valtakunnallisen tason päättäjät sekä uskonnolliset johtajat suhtautuvat Kirkon Ulkomaanavun työhön positiivisesti, vaikka resursseja ei olekaan paljoa. ”Aina ei tarvita miljoonaa euroa, pienikin teko voi saada aikaan ison muutoksen keski-afrikkalaisen nuoren elämässä”, Munene kertoo.

Kun Munene pohtii sitä, miltä Keski-Afrikan tasavallan nuorten elämä voisi näyttää kymmenen vuoden kuluttua, ovat hänen sanansa täynnä toivoa. ”Näen nuoria, jotka ovat kuroneet kiinni konfliktin aikana koulutuksesta menettämänsä vuodet. Näen nuoria, jotka hyödyntävät oppimaansa ansaitakseen toimeentulonsa. Näen nuoria, jotka pitävät yhtä ja ymmärtävät erilaisten ryhmien välisiä eroavaisuuksia.”

Teksti: Katja Pääkkönen

KUA:n Keski-Afrikan toimiston kehityspäällikkö Edison Munenen kuva: Emilia Anundi