Hälften av intäkterna från insamlingen Gemensamt Ansvar styrs till internationell hjälp via Kyrkans Utlandshjälp.
Det gemensamma för alla katastrofer är att de förändrar livet för de människor som lever mitt i dem. Krig ödelägger städer, hindrar vuxna från att försörja sina familjer och fråntar barn och unga möjligheten till skolgång. En jordbävning kan förstöra hemmet och utdragen torka kan reducera livet till en kamp för överlevnad. Långvariga och långsamt framskridande kriser såsom klimatförändringar och flyktingskap tvingar människor att fundera över hur livet kan omorganiseras med de möjligheter som återstår.
Gemensamt för oss människor överallt i världen är att vi behöver varandra när vi drabbas av en kris. Vi hoppas att någon ska hjälpa oss.
Kyrkans Utlandshjälp (KUH) grundades för just det ändamålet. KUH jobbar med långvarigt utvecklingssamarbete, med syftet att trygga rätten till högklassig utbildning, utkomst och fred också för världens mest utsatta människor. Dessutom har KUH en egen katastroffond, ur vilken medel snabbt kan kanaliseras till olika humanitära biståndsoperationer.
Katastroffonden hjälper, utveckling bygger framtiden
När katastrofen slår till i form av en jordbävning, översvämning eller till exempel en väpnad konflikt, är snabbheten avgörande för hjälparbetet. Ett snabbt agerande kan rädda människoliv och förhindra ytterligare skador.
Nödhjälpen omfattar ofta mat, rent dricksvatten, skydd och varma kläder. Vid långvariga humanitära katastrofer blir det allt viktigare att barn och unga kan återgå till skolan också under krisförhållanden och konflikter. Varje barn i världen har rätt till utbildning. Avsaknad av utbildning påverkar hela barnets framtid och vilka möjligheter framtiden kan erbjuda.
Under de senaste åren har tryggandet av utbildning i nödsituationer blivit en viktig del av KUH:s arbete. Skolgången kan stödjas genom att renovera och bygga klassrum, vilket KUH har gjort till exempel i Syrien och i flyktingområden bland annat i Kenya och Uganda. I Ukraina har KUH skapat klassrum i bombskydd, så att lärandet kan fortsätta under flyglarm och flyganfall.
I KUH:s arbete för att stödja skolgången ingår också att utbilda lärare i att förstå metoderna för psykosocialt stöd i situationer där åtminstone en del av eleverna kanske lider av trauman från kriser och konflikter.
Det finns också katastrofer som utvecklas långsamt. Till exempel i Nepal och i Afrikas horn hotar klimatförändringarna livsmedelstryggheten i form av förstörda skördar och svältande boskap, men samtidigt omintetgör de också utkomsten för människor som är beroende av den egna skörden för att försörja sig. KUH stöder beredskapen bland människor som lever i regioner utsatta för klimatförändringar, bland annat med hjälp av utbildningar i nya odlingsmetoder.
Gemensamt Ansvar hjälper också ute i världen
KUH är Gemensamt Ansvars långvariga samarbetspartner. Finländarna har redan i flera årtionden kunnat hjälpa världens fattigaste familjer genom att delta i insamlingen Gemensamt Ansvar.
Under 2025 går 50 procent av intäkterna från insamlingen Gemensamt Ansvar via KUH till internationellt biståndsarbete. Intäkterna styrs både till katastroffonden och till att hjälpa världens mest utsatta människor i de av KUH:s projekt för utvecklingssamarbete som relaterar till insamlingens tema under året i fråga.
Temat för insamlingen 2025 är att stödja de ungas möjlighet att drömma och bygga en bättre framtid. Som exempelland lyfter KUH fram världens tredje fattigaste land, Centralafrikanska republiken, som lider av en utdragen konflikt.
Till följd av instabilitet och extrem fattigdom är en stor del av befolkningen analfabeter, eftersom majoriteten av barnen inte har möjlighet att gå ut skolan eller få ett avgångsbetyg från högstadiet. Speciellt utsatta är flickorna, eftersom många tvingas avbryta skolgången redan i de tidiga tonåren på grund av graviditet eller barnäktenskap. Bristen på utbildning fortsätter den onda cirkeln av utsiktslöshet och fattigdom, vilket i värsta fall kan hota den sköra freden i landet.
Text: Elisa Rimaila/Kyrkans Utlandshjälp