Koulutus elämän pelastajana

Koulutus elämän pelastajana

Koulutus on elintärkeää sodan ja luonnonkatastrofien keskellä. Yhteisvastuun kansainvälisen avun kumppani, Kirkon Ulkomaanapu, panostaa koulutukseen, sillä koulutuksella on monia tapoja pelastaa ihmishenkiä.

Epävakaat olosuhteet vaikuttavat lasten oppimiseen ja koulunkäyntiin. Kirkon Ulkomaanapu toimii monissa maissa, joissa koulutus ei ole itsestäänselvyys. Koulunkäynnistä voi tulla äärimmäisen haastavaa tai jopa vaarallista konfliktien, sotien ja kriisien vuoksi. Esimerkiksi Ukrainassa sota on tuhonnut satoja koulurakennuksia ja vaurioittanut tuhansia, mikä on pakottanut lapset jäämään pois koulusta. Myös pandemiat ja muut epidemiat voivat estää koulunkäynnin kokonaan. Ugandassa koulut olivat kiinni kaksi vuotta koronapandemian vuoksi.

Myös ilmastonmuutos uhkaa lasten koulutusta. Kun luonnonolosuhteet muuttuvat, perheet joutuvat kamppailemaan veden ja ruoan hankkimiseksi. Joissakin tapauksissa ilmastonmuutos tekee alueista asuinkelvottomia, ja perheet joutuvat lähtemään kodeistaan. Monissa perheissä taloudellinen tilanne heikkenee niin, ettei lapsilla ole enää mahdollisuutta koulunkäyntiin, vaan heidän on työskenneltävä perheensä elannon eteen.

Koulut hätäsuojina

Kriisitilanteissa koulut muuttuvat usein hätäsuojiksi. Kun luonnonkatastrofi tai konflikti iskee, yhteisöt joutuvat kohtaamaan äkillisen puutteen perustarpeista, kuten suojasta, ruoasta ja lääkkeistä. Esimerkiksi Venäjän hyökkäyksen aikana Ukrainassa vuonna 2022, koulut otettiin laajasti pakolaisten käyttöön. Luokkahuoneet täytettiin sängyillä ja keittiöt valmistivat ruokaa pakolaisille oppilaiden sijaan.

Samanlainen tilanne nähtiin Syyriassa helmikuussa 2023, kun tuhoisa maanjäristys pakotti kymmeniä tuhansia perheitä etsimään suojaa koulurakennuksista. Koulut tarjoavat hätätilanteissa elintärkeän suojan, mutta tilapäismajoituksen venyessä lapset jäävät ilman koulutusta, mikä uhkaa heidän kehitystään.

Vaikka humanitaariset toimijat, kuten Kirkon Ulkomaanapu, järjestävät lapsille väliaikaista toimintaa ja tukea, on lasten kannalta tärkeää, että koulut palaavat mahdollisimman nopeasti koulutuksen ja kasvatuksen käyttöön.

Turvaa ja jatkuvuutta kriisien keskellä

Koulutuksella on merkittävä vaikutus kriisitilanteissa. Se tarjoaa vakauttavan ympäristön ja päivittäiset rutiinit, jotka tukevat lasten ja nuorten henkistä hyvinvointia traumaattisten kokemusten jälkeen. Ukrainassa kouluja on varusteltu pommisuojin, joissa opetus voi jatkua ilmahälytystenkin aikana. Pitkällä aikavälillä koulutus antaa lapsille ja nuorille eväät parempaan tulevaisuuteen. Ukrainassa kouluja on varusteltu pommisuojin, joissa opetus voi jatkua ilmahälytystenkin aikana.

Pitkällä aikavälillä koulutus antaa lapsille ja nuorille eväät parempaan tulevaisuuteen. Se opettaa perustaitoja, kuten lukemista ja laskemista, jotka ovat välttämättömiä itsenäisessä elämässä. Koulutus avaa myös ovia ammattiin ja työllistymiseen, erityisesti tytöille, jotka koulutuksen avulla voivat saavuttaa taloudellista riippumattomuutta ja parantaa koko perheen elämänlaatua.

Opettajien rooli

Opettajilla on valtava merkitys lasten elämässä ja koko yhteisön hyvinvoinnissa. He tarjoavat lapsille turvaa ja toimivat roolimalleina, joita oppilaat seuraavat. Esimerkiksi Ugandan Mubendessa Kirkon Ulkomaanapu on tukenut maaseudun kouluja, joissa opettajien koulutus, vanhempien osallistaminen ja paremmat oppimisolosuhteet ovat parantaneet oppimistuloksia. Aiemmin opettajien motivaation puute heikensi koulunkäyntiä, mutta kun opettajat saivat tukea, heidän sitoutumisensa kasvoi ja koulunkäynnin myönteiset vaikutukset näkyvät nyt koko yhteisössä.

Motivoitunut opettaja voi muuttaa yhteisön suuntaa, ja tämä on erityisen tärkeää kriisitilanteissa. Siksi opettajien osaamiseen ja hyvinvointiin on tärkeää panostaa. Kirkon Ulkomaanapu on tarjonnut koulutusta muun muassa Ukrainassa ja Syyriassa, missä on keskitytty opettajien psykososiaaliseen tukeen. He ovat saaneet valmiuksia käsitellä traumoja ja tukea oppilaita kriisien keskellä, mikä on auttanut lapsia ja nuoria selviytymään vaikeissa olosuhteissa.

Oikeus koulunkäyntiin

Koulunkäynti on jokaisen lapsen oikeus, myös kriisien keskellä. Koulu tarjoaa paitsi oppimisen paikan, myös turvallisen ympäristön, jossa lapset voivat olla lapsia, leikkiä ja tavata ikätovereitaan. Koulutuksen merkitys on elintärkeä, sillä se antaa lapsille ja nuorille taitoja tulevaisuuden rakentamiseen.

Vaikka koulutuksen suojeleva vaikutus on kiistaton, se on silti alirahoitettua hätätilanteissa. Koulutukseen ohjataan vain noin kolme prosenttia maailman humanitaarisesta rahoituksesta, vaikka miljoonat lapset elävät konfliktien ja kriisien keskellä. Koulutuksella on keskeinen rooli paitsi hengissä selviämisessä, myös pitkän aikavälin tulevaisuuden rakentamisessa. Jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen, ja tämä oikeus säilyy kriiseistä huolimatta.

Teksti on lyhennelmä Ulriikka Myöhäsen tekstistä Pelastaako koulutus henkiä?

Lue teksti kokonaisuudessaan Kirkon Ulkomaanavun sivuilta Pelastaako koulutus henkiä? – Kirkon Ulkomaanapu Does education save lives?

Kuva: Antti Yrjönen / Kirkon Ulkomaanapu
Kirkon Ulkomaanavun tukemat kesäkerhot toivat yhteen lapsia ja nuoria Tšernihivissä, Ukrainassa heinä- ja elokuussa 2022. Opettajien vetämät aktiviteetit sisälsivät urheilua, pelejä, taideterapiaa, keskustelukerhoja ja englannin tunteja, jotka kaikki tarjoavat arvokasta psykososiaalista tukea sodan vaikutuksista kärsivälle väestölle.